Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Textielhub Amsterdam maakt indruk op Raads- en Statenleden

03-07-2024 Nieuws #circulaire economie#grondstoffen#samenwerken#textiel

De Metropoolregio Amsterdam is dé textielsector van Nederland. Hoe werken we samen in de MRA en wat zijn de kansen? Op vrijdag 28 juni bezochten raads- en staatleden de Textielhub Amsterdam. De schaalvoordelen van de regionale samenwerking en de economische kansen van circulair textiel inspireerden hen.

De textielindustrie is één van de vervuilendste industrieën die er is. Er kan dus ook veel impact gemaakt worden en circulaire doelen kunnen behaald worden in deze sector. Dit is ook een van de ambities in de 80%-versie van de MRA Agenda. In de MRA zorgt de textielindustrie voor 20.000 banen en er wordt 4,5 miljard euro aan het bruto regionaal product toegevoegd uit deze sector.

Drie initiatieven

Voor het eerst organiseerde de MRA een werkbezoek uitsluitend voor raads- en Statenleden. Meestal is dat voor MRA-bestuurders. Op het programma stonden bezoeken aan United Repair Centre in Amsterdam, Textile-2-Textiles in Wormerveer en Denim City in Amsterdam. Bij het Untited Repair Centre leerden zij over levensduurverlenging van kledingstukken door de reparatie van kledingstukken van merken als Patagonia. De wortels van dit initiatief ligt bij vluchtelingen die in Amsterdam met reparatie en kleding maken gestart zijn. Mooi verwoord in de speciale rugzak die van reddingsvesten gemaakt is.
Het United Repair Centre is mede door MRA-Invest gefinancierd. Dat is een MRA-fonds dat investeert in kansrijke technologieën die niet voldoende middelen uit de markt kunnen halen.

Bezoek aan textielhub Amsterdam, 28 juni
Raads- en Statenleden tijdens het bezoek op 28 juni

Business case 

Bij Textile-2-textiles zagen de raads- en statenleden de enorme omvang van het textielafval in onze regio. En de uitdagingen die deze kledingberg met zich meebrengt om van niet-herdraagbare kledingstukken weer nieuwe kleding te maken. En welke schaal daar bij nodig is. En waarbij de MRA onderzoekt welke schaal nodig is om tot een goede business case te komen.

Denim City 

Tenslotte waren de raads- en statenleden bij Denim City waar gewerkt wordt aan de verduurzaming van de denimsector. Daar leerden ze over de grote omvang van de Denim industrie in en rond Amsterdam. De hoofdstad is namelijk een internationale Denim hub is waar alle grote merken hun (Europese) hoofdkantoren hebben. En waar dus ook de designers en besluitvormers wonen en werken. Hier ziet de MRA kansen voor een opvolging van de Denim Deal.

Tekst loopt door onder dit plaatje

Foto van Marten Boels tijdens het bezoek aan de textielhub Amsterdam, 28 juni 2024
Foto van Marten Boels, grondstoffenregisseur binnen de MRA, tijdens het bezoek aan de textielhub Amsterdam, 28 juni 2024

Zonder subsidies

Een eyeopener voor de meeste Raads- en Statenleden is dat deze activiteiten zonder subsidie mogelijk zijn. En dus onderdeel is van de reële economie. Ook realiseerden zij zich de meerwaarde van samenwerking tussen de eigen gemeente en provincie in de MRA, als het gaat om inzameling van textiel bijvoorbeeld. Want hoe groter de schaal, des meer kansen er zijn om productieketens te optimaliseren.