Bouwen en Wonen
Bouwen en Wonen in de MRA
De Metropoolregio Amsterdam is een economisch sterke en gewilde regio, die vooral jonge mensen vanuit het hele land en internationale (kennis)werkers aantrekt. Dit leidt tot een sterke bevolkingsgroei en een grote vraag naar woningen in onze regio. Tegelijkertijd zien we dat starters en mensen met lage en middeninkomens het moeilijk hebben op de woningmarkt, dat de bevolking vergrijst en dat verschillen tussen gebieden en mensen in de MRA groter worden. Deze grote opgaven vragen om goede regionale samenwerking op het gebied van wonen, zowel binnen de MRA-overheden als met externe partners, zoals corporaties en marktpartijen.
De samenwerking op het gebied van bouwen en wonen wordt gecoördineerd en gefaciliteerd vanuit het MRA-programma ‘Bouwen en Wonen’. Het programma heeft de volgende algemene doelstelling:
We bouwen aan een economisch en sociaal sterke metropoolregio met aantrekkelijke kernen en steden, met voldoende woningen en een divers woningaanbod aansluitend op de woningbehoefte. Deze woningen zijn van goede kwaliteit en evenwichtig verspreid over de regio: toekomstbestendig, duurzaam, bereikbaar en betaalbaar.
Programma Bouwen en Wonen
Het programma Bouwen en Wonen in de MRA kent de volgende drie inhoudelijke opgaven:
-
Voldoende woningen, met een doelstelling van jaarlijkse productie van 17.500 woningen en 1.500 flexwoningen per jaar.
-
Passende en betaalbare woningen, met de doelstelling om voldoende divers en betaalbaar aanbod te hebben en langdurig te behouden (in nieuwbouw en bestaande voorraad) en te zorgen voor voldoende huisvesting en ondersteuning voor kwetsbare groepen op de woningmarkt.
-
Toekomstbestendige en bereikbare woningen, met de doelstelling om alle nieuwe wijken zo bereikbaar en toekomstbestendig mogelijk te realiseren en de bestaande woningvoorraad te verduurzamen.
Lees meer in het programmaplan Bouwen en Wonen Downloaden
Programmamanagement en strategie
Samenwerking binnen de MRA en met woningcorporaties, marktpartijen, het Rijk en andere organisaties is essentieel om onze doelen te bereiken en ons programma uit te voeren. Met het Rijk werken we onder andere aan de uitvoering van de Woondeal. We hebben overleg met de corporaties in de MRA op basis van een gezamenlijke agenda en werken op verschillende plekken samen met marktpartijen aan de woningproductie en gebiedsontwikkeling.
Het portefeuillehoudersoverleg (PHO) Bouwen en Wonen is opdrachtgever van het programma en geeft sturing aan afspraken en strategie op het gebied van bouwen en wonen. In het PHO worden daarnaast ervaringen en kennis gedeeld.
De basis voor de regionale samenwerking is gelegen in gedeelde kennis over de opgaven op de woningmarkt en de bijdrage die elke deelregio daarin kan leveren. Daarom zet de MRA stevig in op activiteiten die gedeelde inzichten opleveren over de opgaven op de woningmarkt en in de woningbouw. Door kennisuitwisseling binnen de MRA benutten gemeentes ervaringen en oplossingen van andere gemeenten. Hiermee zorgt de regionale samenwerking voor meer slagkracht.
Onderzoeken
Een belangrijke basis is het uitvoeren van gezamenlijk onderzoek. Zo kent de MRA het tweejaarlijkse grote regionale woononderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam (WiMRA). Het WiMRA bevat een veelheid aan informatie en cijfers over de woningvoorraad, inkomens, woonlasten, woonwensen, verhuizingen, leefbaarheid en duurzaamheid. Het meest recente rapport en de factsheets van alle gemeenten zijn te vinden via de volgende link: https://www.metropoolregioamsterdam.nl/wimra-2023/.
Download hier het volledige rapport WiMRA 2023: Wonen in de Metropoolregio Amsterdam (WiMRA) 2023. Naast het rapport zijn factsheets van 29 MRA-gemeenten beschikbaar en een online dashboard met cijfers uit de enquête van meerdere jaren.
Op basis van het WiMRA 2019 en de provinciale prognose uit 2019 is in 2021 onderzoek gedaan naar de kwalitatieve woningbehoefte in de MRA tot 2030, met een doorkijk naar 2040.
Naast woningmarktonderzoek voert de MRA ook onderzoek uit naar het versnellen van de woningbouw. In 2021-2022 is er onderzoek gedaan naar inwonersparticipatie bij de woningbouwopgave van de MRA, zie onderstaand adviesrapport.
Kennisuitwisseling en communicatie
De MRA stimuleert het netwerk en kennisuitwisseling op het gebied van wonen en bouwen, en participeert daarom in Nul20 en Bouw Woon Leef. Hier is zowel voor bestuurders en raads- en Statenleden als voor professionals en bewoners informatie te vinden over wonen en bouwen in de MRA. Daarnaast organiseert de MRA veel events om kennis uit te wisselen en te communiceren over de woningbouw in de MRA, bijvoorbeeld de gezamenlijke stand op de PROVADA en Houtbouw XL in pakhuis de Zwijger.
Monitoring
Daarnaast zorgt de MRA voor monitoring en informatie over woningbouwplannen en plancapaciteit. Meer informatie hierover is te vinden via de volgende link: www.plancapaciteit.nl
De plancapaciteitsgegevens zijn ook te zien via de woningbouwviewer. Hier kan de plancapaciteit gecombineerd worden met diverse kaartlagen voor analyses (waaronder corporatiebezit en ov-knooppunten): woningbouwviewer.
Om kennis en ervaringen op het gebied van betaalbaar woningaanbod met elkaar te delen, is er een digitale Instrumentenkoffer Betaalbare voorraad opgezet. Deze instrumentenkoffer voorziet de MRA-gemeenten van voorbeelden en handvatten voor concrete projecten. De koffer wordt tussentijds geactualiseerd en aangevuld met nieuwe succesverhalen van gemeenten.
Studiemogelijkheden
Eén van de mogelijkheden om de realisatie van nieuwe woningen te versnellen, is om te zorgen voor meer (interne) kennis van gebiedsontwikkeling binnen de overheid. Daarom hebben we in samenwerking met de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) een MRA-studieroute Integrale Gebiedsontwikkeling ingericht. Deelnemers van gemeenten gelegen in de provincies Noord-Holland en Flevoland komen in aanmerking voor een financiele bijdrage voor de studiekosten.
Meer informatie: ASRE.
Leden
Naam | Organisatie |
Floor Roduner (voorzitter) | Wethouder gemeente Haarlem, deelregio Zuid-Kennemerland |
Beryl van Straten (vicevoorzitter) | Wethouder gemeente Haarlemmermeer, deelregio Amstelland-Meerlanden |
Adam Elzakalai | Wethouder gemeente Amstelveen, deelregio Amstelland-Meerlanden |
Victor Frequin | Wethouder gemeente Ouder-Amstel, deelregio Amstelland-Meerlanden |
Dennis Grimbergen | Wethouder gemeente Lelystad, deelregio Almere-Lelystad |
Harrie van der Laan | Wethouder gemeente Zaanstad, deelregio Zaanstreek-Waterland |
Paul Tang | Wethouder gemeente Almere, deelregio Almere-Lelystad |
Hugo Bellaart | Wethouder gemeente Gooise Meren, deelregio Gooi en Vechtstreek |
Pascal Verkroost | Wethouder gemeente Purmerend, deelregio Zaanstreek-Waterland |
Reinier van Dantzig | Wethouder gemeente, deelregio Amsterdam |
Sander Smeets | Wethouder gemeente Velsen, deelregio IJmond |
Jelle Beemsterboer | Gedeputeerde provincie Noord-Holland |
Jan de Reus | Gedeputeerde provincie Flevoland |
Secretaris
Maaike Stoop - programmamanager Bouwen en Wonen MRA
mstoop@haarlem.nlRoos Korrel - programmasecretaris Bouwen en Wonen MRA
r.korrel@amsterdam.nlAankomende overleggen
28 jan
Lancering MRA Agenda 2025-2028
18:00 uur - 19:30 uur
LocatiePurmerend
Aanvang18:00 uur
Eindtijd19:30 uur
VoorzitterFemke Halsema
28 feb
Bestuur MRA – MRA Agenda
09.30 - 10.30
LocatieNog niet bekend
Aanvang09.30
Eindtijd10.30
VoorzitterFemke Halsema
06 mrt
BO Ruimte, Economie en Mobiliteit
13:30 - 17:00
LocatieMRA Directie
Aanvang13:30
Eindtijd17:00
VoorzitterNog niet bekend
11 apr
Bestuur MRA
09.30 - 10.30
LocatieNog niet bekend
Aanvang09.30
Eindtijd 10.30
VoorzitterFemke Halsema