Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Oplaadpunten op bedrijventerreinen voor logistiek vervoer krijgen impuls

01-07-2024 Nieuws #elektrisch rijden#samenwerken#smart mobility#vervoer

Op bedrijventerreinen in onder meer Haarlemmermeer en Gooise Meren komen oplaadpunten voor logistiek vervoer. Het projectbureau MRA-Elektrisch heeft CE Delft, KplusV en APPM de opdracht gegund om ondernemers op in totaal vier bedrijventerreinen te ondersteunen bij realiseren van de oplaadpunten. De andere twee bedrijventerreinen zijn buiten de MRA, in Bunschoten en Dijk en Waard.

“Deze impuls was nodig”, vertelt Jeroen Schutter, programmamanager MRA-E op de site van MRA-E . “Want steeds meer bedrijven kiezen voor hun (licht) logistiek vervoer voor elektrisch. Goede laadvoorzieningen op de thuisbases zijn een voorwaarde voor succes. Samen zorgen ondernemers, gemeenten en MRA-E ervoor dat de laadinfrastructuur op deze bedrijventerreinen er sneller komt: betrouwbaar en betaalbaar.”

MRA-E is een samenwerkingsverband van overheden in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. De missie is elektrisch vervoer stimuleren door een netwerk van publieke oplaadpunten. Dat doet de organisatie onder meer door gemeenten te ondersteunen.  

Samenwerken
Een gezamenlijke aanpak is dé sleutel voor succes voor bedrijven. Naast (snel)laadpunten op straat zijn ze vooral op eigen terrein nodig. Want daar willen veel ondernemers hun bedrijfswagens graag laden. MRA-E helpt bedrijven op weg en neemt werk uit handen. De transitie naar elektrisch vrachtverkeer zorgt voor een grote elektriciteitsvraag, terwijl de capaciteit van het stroomnet beperkt is. Zomaar de aansluiting op het elektriciteitsnet verzwaren en laadinfrastructuur plaatsen kan daarom niet. Door met alle partijen te kijken naar bestaande netaansluitingen en -capaciteit kan er méér.

Van de ervaring die MRA-Elektrisch op de vier bedrijventerreinen opdoet, profiteren uiteindelijk ook de andere 500 bedrijventerreinen in regio Noordwest (de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht).

MRA-E heeft ervoor gezorgd dat het aantal laadpalen voor elektrisch vervoer in vier jaar is gestegen van 4.000 naar 13.000, meer dan drie keer zo veel. Daar komen er in vijf jaar nog eens 17.000 bij. Daarmee heeft de MRA de grootste dichtheid aan laadpalen in de hele wereld.
Bron: 80%-versie MRA Agenda

Wie is Jeroen Schutter en wat doet hij?
Jeroen Schutter is vanaf mei 2024 de nieuwe programmamanager. In dit filmpje stelt hij zich voor en vertelt hij waar MRA-E voor staat.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze