MRA ziet verbrandingsverbod als goede stap richting hogere circulariteit

04-02-2025 Nieuws #circulaire economie#grondstoffen#samenwerken

De Metropoolregio Amsterdam is blij met de nieuwe beleidsvisie van de Rijksoverheid op de verbranding van recyclebaar afval. Daarin streeft het Rijk naar 20 procent minder verbrandingscapaciteit in 2030. De MRA heeft daaraan bijgedragen door verschillende gesprekken te voeren en onze de visie toe te lichten. Grondstoffenregisseur Marten Boels: “Het verbrandingsverbod is een belangrijke stap om circulariteit te stimuleren. “

Een reductie van het huidige overschot aan verbrandingscapaciteit voor de sector. Daarmee wil het Rijk minder recyclebaar afval verbranden en de huidige overcapaciteit voor verbranding afbouwen. De MRA ziet hierin een belangrijke eerste stap. De MRA pleit al langer voor een verbrandingsverbod op recyclebaar afval. Daarbij wordt het moeilijker om afval te verbranden en wordt recycling de basis in de afvalhierarchie. 

De R-ladder

Kortom, een belangrijke stap hoger op de R-ladder. De R-ladder is een ranglijst van circulariteitsstrategieën. Hoe hoger een strategie op de ladder staat, hoe meer grondstoffen ermee bespaard worden. Zo kan ieder bedrijf een route uitstippelen naar volledige circulariteit. 

De MRA verwacht dat deze stap verschillende initiatieven op recycling ondersteund, omdat er simpelweg geen verbrandingsalternatief meer is.  Marten Boels: “Met het verbrandingsverbod kunnen we, net als met het stortverbod in de jaren ‘90, sturing aanbrengen in de afvalsector. En komen we hoger uit de de R-ladder.”

Zijn we er al? Marten Boels: ”De MRA zou graag zien dat het verbrandingsverbod nog verder gaat, en toepasbaar wordt voor alle recyclebare grondstoffen. Maar de eerste goede stap is ingezet. En we zijn blij daaraan te hebben kunnen bijdragen.”

Wat doen wij?

Lees meer over wat wij doen om de economie meer circulair te maken op de programmapagina op onze website.