Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

MRA-bestuurder neemt boek over verduurzaming van VvE’s in ontvangst

27-11-2024 Nieuws #bouwen en wonen#duurzaamheid#economie#ruimte

De Duurzame Doorbraken Dag van de gemeente Amsterdam was bij uitstek het podium voor de presentatie van een boek over de verduurzaming van woningen die onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Immers: de verduurzaming van deze woningen komt door tal van belemmeringen nauwelijks van de grond. Dit is een groot maatschappelijk probleem, want in grote steden horen veel woningen bij een VvE. In Amsterdam maar liefst 54% en in omliggende gemeenten nog altijd meer dan een kwart.

De Haarlemse wethouder Robbert Berkhout, lid van het MRA Bestuur, nam op maandag 25 november het boek ‘De lange hordenloop – Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE’s’ in ontvangst van auteur Frank Steenkamp en initiator Dirk van der Woude (voorzitter van VvENET MRA).

Het boek is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, het Actienetwerk GasTerug en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en beschrijft hoe de bewoners van twee grote Amsterdamse flatgebouwen erin zijn geslaagd hun eigen renovatieproject te organiseren. Bij deze twee VvE’s liep dit goed af. De auteur laat in het boek echter ook zien dat er voor de gemiddelde VvE nog te veel hindernissen zijn om te verduurzamen.

Meer ruggensteun nodig

Het boek laat zien dat de stagnerende VvE-verduurzaming te maken heeft met de vele hindernissen die VvE’s op hun pad naar verduurzaming tegenkomen. Daarbij gaat het om hindernissen die te maken hebben met het bepalen van de benodigde maatregelen, met het zoeken naar financiering, met het zoeken naar draagvlak binnen de VvE en met de veelheid van regels en procedures.

Voor succes op grotere schaal hebben VvE’s minder tegenwerking en meer ruggensteun nodig: van overheden, banken en van elkaar. Deze oproep wordt aan het eind van elk hoofdstuk concreet gemaakt met een handvol tips, voor VvE-besturen en ‘de instanties’ die de hordenloop voor grote VvE’s gemakkelijker kunnen maken, zoals gemeenten.

‘Van elkaar leren’

In zijn reactie gaf wethouder Berkhout aan blij te zijn met het verschijnen van dit boek. ‘Heel goed dat dit boek er is’, zei hij. ‘Want de verduurzaming van VvE’s is echt een taai en ingewikkeld vraagstuk. Dat geldt niet alleen voor Amsterdam, maar ook voor mijn eigen gemeente Haarlem en voor andere gemeenten in de MRA. Het is belangrijk dat we in onze regio kennisnemen van de lessen die in dit boek worden getrokken en aan de slag gaan met de tips. Laten we daarbij als gemeenten kijken naar wat we van elkaar kunnen leren, hoe we elkaar kunnen helpen en hoe we gezamenlijk ook het Rijk en andere partijen kunnen stimuleren om de hordes waar VvE’s overheen moeten te verlagen. Ik wil daar vanuit mijn rol in Haarlem en in het MRA Bestuur graag een bijdrage aan leveren.’

Boek gratis beschikbaar

Het boek is via deze link gratis beschikbaar voor alle geïnteresseerden. De komende tijd gaan de gemeente Amsterdam, het Actienetwerk GasTerug en de MRA met andere stakeholders in gesprek om een concreet vervolg te geven aan de aanbevelingen die in het boek zijn opgenomen.

Op de foto: Auteur Frank Steenkamp (tweede van links) en de Haarlemse wethouder Robbert Berkhout (derde van links) bij de presentatie van het boek ‘De lange hordenloop – Een lesje verduurzaming van twee Amsterdamse VvE’s’