• 26-8-2019 14:21
Onlangs nam Anne Joustra afscheid als directeur van de Vervoerregio Amsterdam. Dit deed hij met de presentatie van ‘Het ongemak van Amsterdam’, waarin hij terugblikt op de successen én valkuilen van de regionale samenwerking.

Tijdens het symposium Mobiliseren = Innoveren op 9 juli heeft de Vervoerregio Amsterdam afscheid genomen van vertrekkend secretaris-directeur Anne Joustra. Job Cohen, voormalig burgemeester van Amsterdam, verraste hem met het overhandigen van het eerste exemplaar van het door Joustra geschreven boek ‘Het ongemak van Amsterdam’. 

Fascinerende geschiedenis
In dit boek blikt Joustra terug op de successen én de valkuilen van de regionale samenwerking. Hij vertelt het verhaal over de stad Amsterdam en de regio door de eeuwen heen. Een verhaal over onderling ongemak en gespannen verhoudingen, van strijd en toenadering, van arrogantie en op eieren lopen. Maar ook een verhaal van successen en tastbare resultaten. 

‘Het is een fascinerende geschiedenis geworden’, zegt Job Cohen over het boek. ‘Met al die mensen die vanuit verschillende posities en belangen en ieder vanuit het eigen perspectief stad en regio hebben willen dienen.’

Veertig jaar regionale samenwerking
Anne Joustra (1953) was ruim veertig jaar werkzaam in de regionale samenwerking. Hij begon in 1978 als pas afgestudeerd planoloog bij het Sociografisch Bureau De Meerlanden, een samenwerkingsverband van de gemeenten Haarlemmermeer, Aalsmeer en Uithoorn. In 1985 maakte hij de overstap naar de gemeente Haarlemmermeer en was hier vanaf 1990 hoofd van de afdeling planologie, verkeer & vervoer. Vanaf 1979 werkte hij mee aan de opbouw van de bestuurlijke samenwerking in de Amsterdamse regio. In 1995 trad hij in dienst bij het toenmalige Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA), dat was opgericht om deze samenwerking te organiseren. In 2001 werd hij hier secretaris-directeur en hij bleef dat toen het ROA werd omgevormd tot Stadsregio Amsterdam en vervolgens tot 2019 bij de Vervoerregio Amsterdam.