Herontwikkeling Hembrugterrein in nieuwe fase

  • 2-5-2019 11:03
Zaanstad onderzoekt nieuwe mogelijkheden voor de herontwikkeling van het Hembrugterrein. Dit laat de gemeente weten in een reactie op de vernietiging van het bestemmingsplan door de Raad van State.

De gemeente Zaanstad wil het terrein ontwikkelen tot een gemengd werk- en woongebied met ruimte voor circa 1000 woningen. Het besluit van de Raad van State is geen reden voor de gemeente om de handdoek in de ring te gooien. “Wij beraden ons op vervolgstappen”, laat wethouder Krieger in een reactie weten. “De uitspraak zet op dit moment weliswaar een enorme streep door de rekening in de herontwikkeling van het Hembrugterrein, maar wij zullen blijven zoeken naar mogelijkheden om het terrein verder te ontwikkelen. Wij gaan kijken hoe we het wel voor elkaar gaan krijgen.”

Omgevingsproces
Volgens Stadszaken.nl onderstreept de vernietiging van het bestemmingsplan het belang van een goed omgevingsproces. De redactie wijst erop dat het Hembrugterrein ook symbool staat voor werken volgens de Omgevingswet, waar harde normen plaatsmaken voor doelen, en lokale afwegingskaders ruimte scheppen voor nieuwe functiecombinaties. Als er één les getrokken kan worden, is het wel dat een goed omgevingsproces voor een dergelijk complex binnenstedelijke project voorop moet staan. Lees verder >