Noord-Hollandse gedeputeerde Tekin Groenste Politicus van het jaar

  • 11-3-2019 10:42
De Noord-Hollandse gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA) en voorzitter van het Portefeuillehouderoverleg Metropolitaan Landschap is door Natuurmonumentenuitgeroepen tot Groenste Politicus van 2018. De jury roemt Tekin om zijn ‘politieke behendigheid’ en zijn ‘onverwachte, maar inspirerende en volhardende inzet voor natuur en landschap’.

Als echte ‘stadsjongen’ kreeg Tekin twee jaar geleden de portefeuille natuur in zijn schoot geworpen en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een ware bondgenoot van natuur en landschap. De jury is onder de indruk van Tekin’s politieke talent en ziet hem dan ook als een groene belofte voor de toekomst. “Adnan Tekin laat zien dat je geen groene achtergrond hoeft te hebben om een groen hart te ontwikkelen”, verklaart Marc van den Tweel, juryvoorzitter en directeur Natuurmonumenten. “We hopen dat de groene zetel hem zal inspireren om groene belangen altijd mee te laten wegen, ook op de lastige dossiers.”

Natuur heeft provinciale bondgenoten nodig
Ook de andere twee finalisten, Statenleden Hagar Roijackers van GroenLinks Brabant en Annemieke Wissink-Berkers van de PvdA Overijssel, werden geprezen om hun onvermoeibare en succesvolle inzet voor natuur en landschap in de provincie. Marc van den Tweel: “De natuur heeft provinciale bondgenoten als Hagar Roijackers, Annemieke Wissink-Berker en Adnan Tekin keihard nodig. Veel mensen realiseren zich niet dat de provincies tegenwoordig verantwoordelijk zijn voor de bescherming van natuur en landschap. Daarom hebben we er ditmaal, aan de vooravond van de Provinciale Staten verkiezingen, voor gekozen om de verkiezing van de Groenste Politicus specifiek te richten op de provincies.”

Levendig debat
Natuurmonumenten organiseerde de Groenste Politicus verkiezing dit jaar voor de elfde keer. Het publiek had de keuze uit tien provinciale politici die zich het afgelopen jaar met hart en ziel hebben ingezet voor natuur en landschap. De betrokkenheid was groot: op social media ontstond een levendig debat tussen voor- en tegenstanders van de genomineerde politici. De vakjury, bestaande uit Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten), Louise Vet (bioloog en hoogleraar ecologie) en Koos Dijksterhuis (journalist en schrijver van een dagelijkse natuur column in Trouw), was in haar nopjes met de betrokkenheid van mensen bij natuur en landschap. “De verkiezingen lieten zien dat provinciale politiek leeft bij mensen. Ze willen zien dat groen leiderschap beloond wordt. We hopen natuurlijk dat de kiezers dit bij de Provinciale Staten verkiezingen ook weer laten zien.” 

Lees hier het juryrapport (PDF)

Meer informatie over de verkiezing Groenste Politicus 2018: www.groenstepoliticus.nl.