Introductie slimme verkeerslichten verbetert doorstroming en veiligheid

  • 14-1-2019 07:41
De Metropoolregio Amsterdam (MRA) werkt samen met het Rijk, andere overheden en tal van marktpartijen aan ‘Talking Traffic’. De landelijke introductie van slimme verkeerslichten (iVRI's) is hiervan een van de belangrijkste pijlers. Dankzij Talking Traffic verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid, met als neveneffect  een afname van schadelijke emissies. Op 25 januari kunnen geïnteresseerden binnen de MRA kennis maken met het systeem.


Dankzij Talking Traffic krijgen weggebruikers gedurende hun reis real-time en op maat gesneden informatie. Op deze manier worden zij ondersteund tijdens hun rit en kunnen zij beter anticiperen op alles wat er onderweg gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan waarschuwingen voor wegwerkzaamheden, een file of ongeval op hun route, een naderende ambulance of een afgesloten rijstrook. Maar ook: informatie over actueel beschikbare parkeerplaatsen en een adviessnelheid voor een groene golf.

Ambitie
Op de N205 bij Schiphol zijn de eerste intelligente verkeerslichten sinds dit jaar in werking. Landelijk nadert de teller - inclusief bestellingen - inmiddels 900 stuks. De ambitie is om in de komende jaren alle verkeerslichten in Noord-Holland en Flevoland te vervangen door een slimme variant. Beide provincies en een aantal gemeenten (onder meer Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer en Hilversum) doen al mee. Andere regio's in Nederland zijn eveneens nauw betrokken bij deze ontwikkeling, met als gemeenschappelijk doel om binnen enkele jaren alle 5.500 verkeerslichten in Nederland te hebben vervangen door intelligente vri's.

Talking Traffic zelf ervaren?
Op vrijdagochtend 25 januari 2019 organiseren het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de deelnemende partijen in Talking Traffic een werkbezoek. De bijeenkomst is bedoeld voor alle ambtenaren en bestuurders die zich bezighouden met - of geïnteresseerd zijn in - Smart Mobility, Smart Cities en duurzame mobiliteit. Elisabeth Post, gedeputeerde mobiliteit van de provincie Noord-Holland, opent het evenement.

Het evenement biedt de mogelijkheid om:
- De diensten van Talking Traffic zelf te ervaren tijdens een bustour;
- Het gesprek aan te gaan over wat deze diensten kunnen betekenen voor de eigen organisatie en het dagelijks reizen van bewoners en werknemers;
- Samen met deelnemende partijen binnen de regio en daarbuiten na te gaan hoe het verdere gebruik en de betekenis van deze diensten kan worden versterkt.

Meer informatie en aanmelden
Klik hier voor meer informatie over het programma en aanmelden.