Europees Geneesmiddelen Agentschap neemt tijdelijke huisvesting in gebruik

  • 9-1-2019 16:33
De tijdelijke huisvesting voor het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is klaar voor gebruik. Dit is een belangrijke stap in de verhuizing van het EMA in het hart van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het EMA brengt jaarlijks 36.000 bezoekers naar Nederland en zorgt voor de komst van vele bedrijven.

Minister Bruno Bruins (VWS) is trots op de vestiging van het EMA in Nederland. “Het is cruciaal voor miljoenen patiënten in Europa dat het EMA ongestoord haar werk kan doen om de veiligheid en kwaliteit van geneesmiddelen te bewaken. We heten EMA van harte welkom in de tijdelijke locatie totdat het volledig nieuwe gebouw in gebruik genomen kan worden aan het eind van het jaar.” 

Uitvoerend directeur EMA Guido Ras noemt het gereedkomen van de tijdelijke huisvesting in Amsterdam Sloterdijk een belangrijke eerste stap voor EMA’s nieuwe leven in Nederland. “Ik wil alle Nederlandse autoriteiten die zo hard hebben gewerkt om te zorgen dat alles in Nederland klaar is om ons te verwelkomen, hartelijk bedanken. Die voorbereiding maakt een soepele overgang mogelijk en voorkomt vertragingen bij het vervullen van onze belangrijke volksgezondheidsmissie.”

Spark-gebouw Sloterdijk
De tijdelijke locatie, het Spark-gebouw, heeft 11 verdiepingen en beschikt over ongeveer 850 werkplekken, 15.000 m2 vloeroppervlakte en een uitgebreid conferentiecentrum. Het EMA maakt gebruikt van het Spark zolang de bouw van het volledig nieuwe kantoor nog gaande is. In november wordt naar verwachting de nieuwbouw aan de Zuidas opgeleverd.

Ondersteuning EMA
Het EMA bewaakt de kwaliteit en veiligheid van medicijnen voor mens en dier. Nieuwe, innovatieve geneesmiddelen moeten immers zo efficiënt mogelijk beoordeeld kunnen worden op veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit, zodat ze met zo min mogelijk vertraging toegang krijgen tot de Europese markt. 

Daarnaast moet het EMA in staat blijven om snel op te treden als er problemen zijn met een medicijn. De eerste medewerkers en hun families wonen inmiddels al in Nederland. Amsterdam biedt EMA-medewerkers ondersteuning bij de verhuizing naar Nederland. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk medewerkers meeverhuizen om de continuïteit van de werkzaamheden van het EMA te borgen.