Wereldprimeur voor elektrische buslijn tussen Edam en Amsterdam

  • 5-11-2018 08:53
Een wereldprimeur in Waterland: voor het eerst rijdt hier een langeafstandslijn volledig elektrisch. De bussen rijden op R-netlijn 316 tussen Edam en Amsterdam CS. Op zowel het busstation in Edam als de stalling in Purmerend staan laadpalen om de bussen te laden met groene stroom. 

Buslijn 316 is een lijn die valt onder het R-net en hoogfrequent rijdt van het busstation in Edam via het centrum van Volendam, de provinciale weg N247 en de IJtunnel naar Amsterdam CS. De veel stillere elektromotoren zorgen voor extra comfort tijdens de reis en voor andere weggebruikers en omwonenden. Het elektrificeren van deze lijn betekent bovendien een extra winst voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA) in haar streven de luchtkwaliteit te verbeteren. Door de inzet van de bussen wordt ongeveer 7,5 ton CO2-uitstoot per jaar bespaard.

Woensdag 31 oktober zijn de elektrische bussen officieel in gebruik genomen door de bestuurders van de partijen die deze primeur mogelijk maakten. Bestuurder van de Vervoerregio Amsterdam Derk Reneman legde uit hoe deze stap past in de transitie naar volledig emissievrij openbaar vervoer in de MRA. Voor de gemeente Edam-Volendam passen de komst van deze lijn en de laadmogelijkheden op Edam Busstation goed in de duurzaamheidsdoelstellingen, zo vertelde wethouder Wim Runderkamp. Bovendien gaf hij aan blij te zijn dat hiermee het openbaar vervoer voor toeristen nog zichtbaarder wordt. Directeur Wim Kurver van vervoerder EBS stond stil bij de wereldprimeur dat elektrische bussen 140.000 kilometer per jaar gaan rijden.

Filmpje
In een filmpje vertellen een buschauffeur en reizigers over hun eerste ervaringen met de nieuwe elektrische bussen, klik hier.