Circulaire economie Haarlemmermeer en haven Amsterdam in beeld

  • 9-10-2018 14:43
De Metropoolregio Amsterdam (MRA) zet vol in op het ontwikkelen van een circulaire economie. Maar hoe gaat dat nu in de praktijk? Een fotoboek brengt de vorderingen van Haarlemmermeer en de haven van Amsterdam op dit vlak in beeld.

In een circulaire economie is het afval van het ene product een waardevolle grondstof voor het andere. De mogelijkheden hiertoe zijn talrijk en er gebeurt al veel op dit gebied in de MRA. Voor fotografeMariette Carstensaanleiding om van november 2016 tot medio 2018 vele tientallen duurzame en circulaire initiatieven te fotograferen. Zij heeft die oogst nu gebundeld in een fotoboek. Het eerste exemplaar zal door de auteur later deze week worden uitgereikt aan wethouder Adam Elzakalai van de gemeente Haarlemmermeer.

Voorbeelden
Het fotoboek, getiteld ‘Circulaire Economie - Haarlemmermeer en de haven van Amsterdam’ is onderverdeeld in negen hoofdstukken. Een mooi voorbeeld is het inzamelen van sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap door het bedrijfje PeelPioneers in de haven van Amsterdam. Zij halen de grondstoffen, zoals etherische oliën, uit de schillen voor gebruik in voedings-en schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten. De overgebleven citruspulp gaat naar veehouderijen en wordt gebruikt als bijvoeding.

Ook in het landelijk gebied van de MRA is de circulaire economie in opmars. Zo fotografeerde Carstens de verbouw van vlas in Hoofddorp. Uit het vlas wordt door oliemolen De Bonte Hen op de Zaanse Schans van het lijnzaad lijnolie geslagen. Rigo Verffabriek in IJmuiden maakt er duurzame verf van en vervolgens wordt de verf gebruikt op de luchthaven Schiphol. 


Autobanden - Na inzameling worden de banden verwerkt tot duurzame halffabrikaten en eindproducten  zoals speelplaatstegels, granulaat  en rubberen terrastegels. 


Rotie Biodiesel – Hier komen twee afvalstromen binnen: oud frituurvet en groenteresten. Het frituurvet wordt verwerkt tot biobrandstof en het organische bedrijfsafval wordt omgezet in biogas en groene stroom.


Schiphol - opslagplaats voor oude PAX-bruggen
Eerst waren ze passagiersbrug, toen werden ze gebruikt als Priviumbrug van parking naar terminal en nu worden ze gereed gemaakt als spottershut.

Bestellen
Het fotoboek Circulaire Economie (ISBN: 978-90-815444-2-9) is uitgegeven in eigen beheer. De prijs bedraagt € 39,95 en is te bestellen via foto@mariettecarstens.nl of afhalen op Egelantiersgracht 69, Amsterdam.