Nieuw Land nu officieel nationaal park

  • 2-10-2018 14:19
De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een nieuw nationaal park rijker. Minister Carola Schouten van LNV heeft deze bijzondere status toegekend aan Nieuw Land. Het nieuwe nationale park bestaat uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, het Markermeer en de Marker Wadden.

Nationale parken zijn het visitekaartje van de Nederlandse natuur. Nieuw Land is uniek én typisch Nederlands omdat het is ontstaan door de inpoldering van de Zuiderzee. In grote delen van het gebied kreeg de natuur alle ruimte. Hiermee ontstond een uniek samenspel van mens en natuur. Geen ander nationaal park ter wereld vertelt zo’n verhaal. 

Kernwaarden
De vier natuurgebieden van Nieuw Land hebben ieder een eigen karakter maar horen wel bij elkaar. Ze waren nooit ontstaan zonder de mens – door het temmen van de Zuiderzee zijn de polder en het Markermeer ontstaan. Kernwaarden zijn toonaangevend, open, avontuurlijk, levendig en innovatief. Alle vier gebieden zijn nog volop in ontwikkeling. Samen met Staatsbosbeheer, Flevo-landschap, Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, de gemeenten Almere en Lelystad werkt de provincie Flevoland aan die ontwikkeling. 

Volop kansen
Nieuw Land heeft zowel ecologisch als toeristisch en recreatief veel in haar mars. Nieuw Land biedt kansen voor toerisme, maar ook kansen voor werkgelegenheid en economische ontwikkeling – economische ontwikkeling die bijdraagt aan de ontwikkeling en beheer van de natuur. 

Park zet regio op de kaart
Minister Schouten: “Nieuw Land gaat over meer dan natuur ontwikkelen. Het is ook een aansprekend verhaal over, van en door Nederlanders. Het zet de regio op de kaart en het hoort bij de andere nationale parken die we graag internationaal uitdragen.” 

Gedeputeerde Michiel Rijsberman: “Samen met onze partners gaan we de komende jaren investeren om ervoor te zorgen dat economie en natuurontwikkeling elkaar versterken. Het is een nationaal park met prachtige, spectaculaire natuur op Flevolandse schaal: het is groot, uitgestrekt en je kan er enorm van genieten.” 

Door de partners is bureau Mecanoo van Francine Houben geselecteerd voor het ontwikkelen van de ruimtelijke visie van het Nationaal Park Nieuw Land.


Minister Schouten en alle partners van Nieuw Land