Autodelen wint aan populariteit in Metropoolregio Amsterdam

  • 2-10-2018 07:13
In Amsterdam zijn de meeste deelauto’s van de MRA te vinden. Landelijk is Amsterdam, kijkend naar het aantal deelauto’s per inwoner, na Utrecht een goede tweede. Haarlem bezet de derde plaatsDat blijkt uit de Monitor Autodelen 2018. 

De verschuiving van autobezit naar autodelen draagt in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) bij aan duurzame bereikbaarheid, CO2-reductie en vermindering van parkeerdruk. Zeker in MRA-gemeenten met forse inwonersgroei kan autodelen een belangrijke rol spelen om de bereikbaarheid op peil te houden of te verbeteren. 

Ranglijst
Al vijf jaar lang is Utrecht de stad met de meeste deelauto’s per inwoner. Tot die tijd was deze toppositie weggelegd voor Amsterdam, maar de hoofdstad komt steeds verder achter te liggen op Utrecht. Haarlem volgt op nummer drie. Nieuwkomer in de top-10 is Amersfoort. Van de grote steden ontbreekt alleen Rotterdam in de top-10. Wel klom de Maasstad van de 19e naar de 17positie. 

Qua aantallen deelauto’s blijft Amsterdam ruim aan kop staan. Ook de groei is er het sterkst met ruim 1700 deelauto’s. Ook in Utrecht, Rotterdam en Den Haag groeit het aanbod hard. Van alle deelauto’s is nu 6,4% elektrisch of hybride.

Provincies
De Randstadprovincies blijven de provincies met de meeste deelauto’s. De provincie Utrecht heeft de meeste deelauto’s per 100.000 inwoners. In absolute aantallen scoort Noord-Holland het hoogst met 11482 deelauto’s. Zuid-Holland blijft achterliggen op deze provincies. Van de provincies buiten de Randstad scoort Groningen bijzonder goed. Drenthe, Zeeland en Limburg hebben de minste deelauto’s per 100.000 inwoners.  

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op de website van CROW-KpVV.