Femke Halsema voorzitter Metropoolregio Amsterdam

  • 13-7-2018 08:21
Femke Halsema is de nieuwe voorzitter van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Donderdag 12 juli is zij beëdigd als de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Daarmee is zij tevens voorzitter van de MRA.


De Metropoolregio Amsterdam is het samenwerkingsverband van 33 gemeenten, de provincies Noord-Holland en Flevoland, en de Vervoerregio Amsterdam. De MRA-deelnemers werken vanuit gedeelde belangen samen aan een krachtige, innovatieve economie, goede verbindingen en ruimte voor wonen, werken en recreëren. Op grond van het MRA-convenant is de burgemeester van Amsterdam voorzitter van de MRA Regiegroep.

Profiel
Femke Halsema is geboren op 25 april 1966 en groeide op in Enschede. Zij is opgeleid als criminoloog en bekleedde diverse posities in het openbaar bestuur, waaronder fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider van GroenLinks. In 2011 verliet zij na twaalf jaar de landelijke politiek om meer praktisch bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen.

Sinds haar vertrek uit de politiek werkte Halsema als bestuurder in het bedrijfsleven, in de semipublieke sector en in de cultuur. Ook publiceerde Halsema haar politieke memoires Pluche en schreef zij het essay voor de maand van de filosofie ‘Macht en verbeelding’. Afgelopen jaar maakte zij het theatercollege ‘Een vrij land’, over de Nederlandse identiteit. Halsema woont sinds haar studententijd in Amsterdam. Zij woont samen met haar man Robert Oey en hun twee kinderen.