Metropoolregio Amsterdam heeft primeur met intelligente laadpaal

  • 5-7-2018 09:25
De eerste zogenoemde intelligente laadpaal in de Metropoolregio Amsterdam is woensdag 4 juli in gebruik genomen in Amstelveen. Intelligente laadpalen koppelen vraag en aanbod van elektriciteit aan elkaar. Ook kan de e-rijder door de innovatieve software zelf het laadmoment kiezen op basis van het aanbod aan duurzame energie.

De slimme palen laden in de daluren, als de vraag naar elektriciteit niet op z’n piek is. Bijkomend voordeel is dat laden ook mogelijk is op de momenten dat er veel zonne- of windenergie wordt geproduceerd. Hiermee gaat elektrisch rijden een nieuwe fase in: duurzaam opladen met duurzaam opgewekte energie. De intelligente laadpalen worden bovendien gekoppeld aan de Amsterdam Power Exchange (APX), de spotmarkt voor elektriciteit. Dankzij de nieuwe software in de laadpaal kunnen auto’s met duurzaam opgewekte stroom worden opgeladen. De gunstigste prijs van de stroom wordt op de beurs bepaald op basis van vraag en aanbod.

Grenzeloos laden
Een andere interessante ontwikkeling is ‘roaming voor elektrische auto’s in Europa’. Elektrisch rijden houdt immers niet op bij de gemeente-, provincie- of landsgrens. Rijders van elektrische auto’s willen overal zorgeloos en betaalbaar hun auto kunnen opladen. De oplossing ligt in grenzeloos laden. Binnen het Europese project ‘evRoaming4EU’ bundelen vier landen hun krachten en delen kennis om het laden binnen Europa over grenzen heen transparant en uniform te maken. 

Projectbureau MRA-Elektrisch
Sinds 2012 werken 80 gemeenten en de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht samen binnen het project MRA-Elektrisch. Via MRA-Elektrisch wordt elektrisch rijden gestimuleerd door onder meer publieke laadpalen te plaatsen. In Nederland rijden op dit moment bijna 120.000 elektrische voertuigen, waarvan een belangrijk deel in deze drie provincies. Dankzij investeringen van MRA-Elektrisch ontstaat een solide netwerk van laadpunten en kunnen steeds meer duurzame kilometers worden gereden. De huidige 2300 worden nog dit jaar aangevuld met 1000 extra laadpunten.

Meer weten?
Kijk op www.mrae.nl 

Bron: noord-holland.nl