Wethouders Randstad roepen kabinet op: investeer meer in lightrail

  • 5-1-2018 10:28
Het kabinet moet deze regeerperiode fors meer geld uittrekken voor de aanleg van een lightrailnetwerk in de Randstad. Als er geen geld bij komt, dreigt de komende jaren een verkeersinfarct. Daarvoor waarschuwen wethouders van de gemeenten in de Randstad.


De wethouders reageerden op vragen van de NOS over de ontwikkeling van lightrail, een combinatie van trein, metro en tram. De ervaringen met lightrail zijn goed: in 2008 is de spoorlijn tussen Zoetermeer en Den Haag, de Zoetermeerlijn, omgebouwd tot lightrail-systeem. Het aantal reizigers steeg sindsdien van 20.000 naar 80.000 per dag.

‘Alle gemeenten claimen geld van het Rijk’
In het regeerakkoord is twee miljard euro gereserveerd  voor mobiliteit, waarvan veertig procent voor openbaar vervoer. De Zoetermeerse wethouder Marc Rosier noemt dat ‘een goed begin’. Het doortrekken van de Zoetermeerlijn naar Rotterdam kost zo’n zevenhonderd miljoen euro. ‘Maar dan ga je rekenen en dan blijkt dat er maar tweehonderd miljoen overblijft voor dit soort investeringen. En zo’n beetje alle gemeenten in de Randstad hebben die tweehonderd miljoen al geclaimd.’

‘Meeste geld al belegd voor asfalt’
Wethouder Tjeerd Herrema van Almere wijst erop dat zijn gemeente groeit van 200.000 inwoners nu naar 350.000 in 2040. ‘De wegen naar Almere zijn de laatste jaren verbreed. Maar de trein moet nog steeds over een enkel lijntje de polder in. Gebeurt er niets, dan staat alles vast.’ Herrema pleit ervoor de plannen voor de IJmeerlijn af te stoffen: een lightrailverbinding van Amsterdam-IJburg naar Almere. Ook hij ziet dat het kabinet wel geld vrijmaakt voor mobiliteit: ‘Maar het meeste is al belegd voor asfalt.’

Overleg in februari
In totaal reageerden 35 wethouders uit de Randstad op een vragenlijst van de NOS. Van hen vindt slechts één dat het Rijk voldoende geld uittrekt voor lightrail. Ongeveer de helft zegt ‘nee’, de andere helft heeft nog geen mening in afwachting van overleg met de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Dat overleg vindt plaats in februari.