Meer kantoorruimte op gewilde locaties

  • 10-11-2017 09:23

Steeds meer grote bedrijven zijn op zoek naar een kantoorpand in Amsterdam. Om aan de vraag tegemoet te komen, gaat de gemeente Amsterdam het marktaanbod op gewilde locaties vergroten zoals Zuidas, Arenapoort, Amstelstation, Marineterrein en Houthaven. Dat staat in de Kantorenstrategie 2017, die deze week door het college van B en W van Amsterdam is vastgesteld.

De vorige Kantorenstrategie stamt uit 2011. Toen was het doel de kantorenleegstand terug te dringen door de nieuwbouw te beperken en meer leegstaande kantoren te transformeren en herontwikkelen. Dat is gelukt, want de leegstand daalde van 18% naar 12,8% per 1 januari 2017.

Andere tijden, nieuwe strategie
Sinds de vorige Kantorenstrategie is er veel veranderd op de kantorenmarkt; tijd voor een nieuwe strategie dus. Naar verwachting is de leegstand na 2020 door de vele transformaties en herontwikkelingen gedaald naar 8%. Dat betekent dat er dan nog weinig speling op de kantorenmarkt is. Amsterdam anticipeert daarom nu al op de krapte die de komende jaren kan ontstaan.

De strategie anno 2017
Om in de grote vraag te kunnen voorzien, gaat Amsterdam de huidige planvoorraad voor nieuwe kantoren flexibel inzetten op locaties waar op korte termijn nieuwe kantoren nodig zijn, namelijk Zuidas, Arenapoort, Amstelstation, Lelylaan, Marineterrein, Houthaven, Oostenburg en noordelijke IJ-oever.

De eentonige kantoorlocaties Amstel III, Riekerpolder en Sloterdijk worden verder getransformeerd naar gemengde woonwerkgebieden. Niet alle bestaande en leegstaande kantoren daar zijn geschikt en aantrekkelijk voor kantoorgebruikers. Door deze gebouwen te transformeren, ontstaan er gemengde wijken waar werken, wonen, sporten en toerisme samenkomen. Dit voorkomt wijken waarin alleen maar wordt gewerkt en waar ’s avonds niets valt te beleven.

Meer weten?
Lees de Kantorenstrategie 2017 (PDF, 1 MB).