Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Afspraken Woontop: Rijk, Metropoolregio Amsterdam en woningbouwers verkennen fabrieksmatige woningbouw

11-12-2024 Nieuws #bouwen en wonen#ruimte

Het Rijk, de samenwerkende overheden in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en woningcorporaties in de regio gaan gezamenlijk onderzoeken of meer fabrieksmatig bouwen kan bijdragen aan het versnellen van de woningbouw. Industriële bouw mag én hoeft niet ten koste gaan van de kwaliteit van de nieuwbouw. Dat hebben de betrokken partijen donderdag 11 december 2024 afgesproken tijdens de Woontop met minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Tijdens deze top hebben overheden, investeerders, marktpartijen en woningcorporaties afspraken gemaakt over het aanpakken van de woningnood.

Het komende half jaar wordt verkend hoe meer fabrieksmatige bouw kan bijdragen aan het versnellen van de woningbouwproductie. Vóór de zomer van 2025 geven de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en corporaties hierover duidelijkheid.

Goedkoper en sneller bouwen

Volgens berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) kan fabrieksmatige bouw ongeveer 8% van de kosten besparen en de bouwtijd met een jaar verkorten. Met de huidige technieken is er veel ontwerpvrijheid bij fabrieksmatige bouw. Deze vorm van bouwen geeft daarom ook ruimte voor lokale invulling. Daarnaast voldoen alle permanente fabrieksmatige concepten aan alle bouwregulering.

‘Tijd van praten is voorbij’

De vertegenwoordigers namens de MRA kijken terug op een interessante Woontop, zegt de Haarlemse wethouder Floor Roduner, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Bouwen & Wonen in de MRA. ‘Het is goed dat zo veel organisaties uit heel Nederland aanwezig waren en willen samen werken aan het oplossen van de wooncrisis. De tijd van praten is echt wel voorbij. We hebben veel concrete afspraken gemaakt in bijvoorbeeld de Woondeals en tijdens deze Woontop. Het is nu tijd dat we deze projecten en afspraken gaan uitvoeren. In de Metropoolregio Amsterdam zijn bijvoorbeeld voldoende plannen die met een klein beetje inzet van het Rijk snel kunnen worden gerealiseerd. We hopen dat het Rijk ook bereid is om hier snel actie op te ondernemen.’

Om de ambities rond industrieel bouwen te realiseren, moeten gemeenten kunnen sturen op de kwaliteit van de gebiedsontwikkeling. Dat is ook belangrijk voor het behalen van de ambities uit de MRA Agenda. Dit kan onder meer via alle tools die de afgelopen jaren voor houtbouw zijn gemaakt op de website www.circulaw.nl.

Woningcrisis topprioriteit

Het kabinet heeft het terugdringen van de woningnood een topprioriteit genoemd. In 2025 moeten landelijk 100.000 woningen kunnen worden gerealiseerd, zei minister Keijzer eerder. Het kabinet introduceert hiervoor een realisatiestimulans voor gemeenten, waarmee een vast bedrag wordt uitgekeerd voor elke gerealiseerde woning. Vanaf begin 2025 worden de eerder afgesloten Woondeals geactualiseerd met hoeveel woningen waar en voor wie worden gebouwd.