Vervoersarmoede en woon-werkbalans in de Metropoolregio Amsterdam
Hieronder treft u een interactieve kaart aan van de onderzoeksresultaten naar vervoersarmoede in de deelregio’s van de MRA. Hiervoor zijn persoonlijke verhalen opgehaald en deze zijn per deelregio vindbaar. Wanneer u klikt op een van de deelregio’s, leest u de verhalen van enkele reizigers en hun ervaringen rond wonen en werken in de MRA.
De afgelopen maanden heeft de zesde lichting trainees van de Metropoolregio Amsterdam onderzoek gedaan naar de persoonlijke verhalen van bewoners van de metropoolregio. Wat zijn hun ervaringen rondom vervoersarmoede? En wat zegt de toegang die zij hebben tot verschillende vervoersopties over de woon-werkbalans van deze inwoners? De verhalen in dit onderzoek dienen om de bestuurlijke besluitvorming op het gebied van woon-werkbalans en vervoersarmoede te verrijken met een sociaal perspectief, opdat alle inwoners van de MRA ook in de toekomst toegang hebben tot goed woon-werkverkeer. Het doel: een 30-minuten metropool voor elke inwoner van de MRA.
Bent u naast alle verhalen ook benieuwd naar het volledige eindrapport? Hier kunt u het eindrapport lezen.
Definities:
Vervoersarmoede
Simpel gezegd heeft iemand last van vervoersarmoede als diegene een onevenredig deel van zijn tijd of geld kwijt is om van a naar b te komen en te kunnen participeren in de maatschappij. In dit onderzoek ligt de nadruk op de bereikbaarheid van werk en de toereikendheid van het OV.
Woon-werkbalans
De metropool moet een plek zijn waar mensen willen leven omdat er een goede balans is tussen de beschikbaarheid van woon- en werkgelegenheid.
30-minuten-metropool
De 30-minuten-metropool is een gezamenlijke ambitie: ervoor zorgen dat iedereen op maximaal 30 minuten reistijd van zijn woonplek een geschikte baan kan vinden.
Opleidingsniveau
Waar in dit onderzoek wordt gerefereerd naar opleidingsniveau, worden de volgende definities aangehouden:
Praktisch opgeleid
Het behaalde onderwijsniveau is het basisonderwijs, het vmbo, de eerste drie leerjaren havo/vwo of mbo1.
Middelbaar opgeleid
Het behaalde onderwijsniveau is havo/vwo, mbo2, mbo3 of mbo4.
Theoretisch opgeleid
Het behaalde onderwijsniveau is hbo of wo.