Transferpunt van House of Skills helpt bij overstap naar werk in zorg en welzijn
03-09-2020 Nieuws #arbeidsmarkt#economie#House of Skills
Inwoners van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) die willen werken in de zorg- of welzijnssector, maar niet de juiste opleiding hebben, kunnen sinds 3 september 2020 terecht bij het ‘Transferpunt Zorg en Welzijn’. Dit platform koppelt mensen op basis van hun vaardigheden aan werk in zorg en welzijn. Het transferpunt is een initiatief van het MRA-programma House of Skills, in samenwerking met een reeks nauw betrokken partners.
Belangstellenden die zich bij het Transferpunt Zorg en Welzijn melden, komen er snel achter of werken in zorg of welzijn bij hen past, welke functies aansluiten op hun vaardigheden en welke trainingen of verkorte opleidingstrajecten daarvoor moeten worden gevolgd. Sinds begin september hebben meer dan 160 mensen uit de MRA zich bij het transferpunt aangemeld.
House of Skills is een samenwerkingsverband van regionale overheden in de MRA met het bedrijfsleven, brancheorganisaties, werknemers- en werkgeversorganisaties, kennisinstellingen en onderwijs uit de regio. Zij werken samen om de arbeidsmarkt meer in te richten op de vaardigheden, de ‘skills’, van werknemers.
Waardevolle skills
De Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (Zorg en Beroepsonderwijs) juicht het initiatief juist in deze tijd zeer toe. ‘De coronacrisis legt een enorme druk op onze samenleving. Dat geldt zeker voor de zorg- en welzijnssector, die voor corona al met tekorten kampte.’ Tegelijkertijd verliezen veel mensen als gevolg van de coronacrisis hun baan en moeten zij op zoek naar ander werk, zegt Kukenheim. ‘Denk bijvoorbeeld aan werknemers uit de luchtvaart of uit de hospitalitysector. Zij hebben misschien geen achtergrond in de zorg, maar zijn wel servicegericht, flexibel en stressbestendig. Allemaal skills die waardevol zijn binnen zorg en welzijn.’
Procedure in vijf stappen
De procedure bij het Transferpunt Zorg en Welzijn bestaat uit vijf stappen. De ‘Zorgscan’ is de eerste stap. Met dit online instrument worden op basis van werk- en opleidingsverleden en vaardigheden de kortste (opleidings)route naar passende zorg- en welzijnsfuncties in kaart gebracht. Vervolgens brengt de digitale ‘Paskamer’ skills in kaart, die worden gekoppeld aan functies in zorg en welzijn die samen met werkgevers zijn opgesteld. De derde stap is een gesprek met een loopbaancoach, waarin de resultaten uit de eerste twee stappen worden besproken en de deelnemer kan besluiten of de zorg- en welzijnssector passend is. Als dat niet zo is, helpt de loopbaancoach de deelnemer desgewenst naar een andere kansrijke richting op de arbeidsmarkt. Wie wel aan de slag wil in zorg en welzijn, kan in dienst treden bij een zorg- of welzijnsinstelling in een combinatie van werken en leren.
Meer informatie
Meer informatie over het Transferpunt Zorg en Welzijn en House of Skills kunt u vinden op www.houseofskillsregioamsterdam.nl/transferpunt-zorg-en-welzijn.