Overheden in MRA bundelen krachten voor lokaal en duurzaam voedselsysteem
21-10-2024 Nieuws #circulaire economie#duurzaamheid#voedsel
De MRA bundelt de krachten voor een lokaal, gezond en duurzaam voedselsysteem. De voorbereiding daarvoor is gestart. En zodra de nieuwe MRA Agenda in december 2024 is vastgesteld, krijgen deze ambities vastere contouren. Onderzocht wordt of het haalbaar is om een kwart van al het voedsel in de Metropoolregio Amsterdam de komende jaren lokaal te produceren en te consumeren.
De ambitie is dat in 2028 MRA-overheden voedsel expliciet opnemen in hun beleid of visie, bijvoorbeeld door een voedselstrategie. Vijf MRA-overheden hebben daarmee een start gemaakt door zich aan te sluiten bij het eerste ‘voedselklasje’. Dat zijn de gemeenten Ouder-Amstel, Diemen, Haarlemmermeer, Haarlem en Gooise Meren. De MR Directie onderzoekt of via een Green Deal-afspraak toegewerkt kan worden naar een kwart lokaal geproduceerd en geconsumeerd voedsel in de MRA.
Voedsel verbindt
In dit traject werkt de MRA Directie samen met de gemeente Amsterdam, de gemeente Almere en de stichting Voedsel Verbindt onder het Europese onderzoeksproject foodCLIC. Dit actie-onderzoek loopt in acht verschillende metropoolregio’s in Europa van 2022 tot 2027. Kenmerkend is dat daarbij integraal vanuit verschillende expertises wordt samengewerkt aan een duurzaam voedselsysteem door beleidsmakers, lokale initiatieven en wetenschappers.
Kennisnetwerk
Belangrijke eerste stap is verzamelen en delen van kennis in de regio. Zo is onderzocht wat gemeenten nu al doen. De uitkomst daarvan is verwerkt in een interactieve ‘lesmodule’ om ambtenaren in gemeenten te ondersteunen meer te doen als het gaat om duurzaam voedsel. De kracht van het netwerk wordt goed gebruikt.