Metrpoolregio Amsterdam huisstijl graphic

Race against waste: textiel hergebruiken in de MRA

26-09-2024 Nieuws #circulaire economie#duurzaamheid#textiel

Van 30 september tot en met 24 oktober vindt de Textiel Race Almere plaats. Op tien scholen leren scholieren alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. Zij gaan ook het aangemelde gebruikte textiel ophalen. In deze week wordt bovendien een MRA-platform gelanceerd., een tool waarmee je als inwoner uit een gemeente in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) ook na 24 oktober organisaties vindt die helpen bij hergebruik, reparatie of inzameling van kleding. Zo geven inwoners van de regio textiel nóg gemakkelijker een tweede leven.

Naast de gemeente Almere werken de gemeenten Amstelveen, Amsterdam, Bloemendaal, Diemen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede en Zandvoort mee aan dit platform.

Leerzaam en interactief

Tijdens de race leren leerlingen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, de impact van het maken van textiel, reparatie, hergebruik en recyclen. Aan de leerlingen de taak om zo veel mogelijk oud en kapot textiel te ruilen, te repareren of in te zamelen. Buurtbewoners kunnen de leerlingen helpen door hun textiel aan te bieden op www.textielrace.nl. Leerlingen komen het textiel dan aan huis ophalen.

De scholen die in Almere meedoen zijn: De Verbeelding, De Verwondering, Aurora, De Zevensprong, Het Avontuur, De Lichtboei, De Olijfboom, De Windwijzer, De Polygoon en De Watertuin. De Textiel Race Almere is een initiatief van de gemeente Almere en Stichting Stad & Natuur Almere.

Kick-off met wethouder Luijendijk

Donderdag 26 september is de kick-off van de Textiel Race Almere. Wethouder Jesse Luijendijk en manager Stadsreiniging Thierry Permentier komen de eerste stukken textiel overhandigen aan de leerlingen van basisschool De Verbeelding. Omroep Flevoland besteedde ook aandacht de lancering.

MRA-platform maakt hergebruik eenvoudig

Bij deze kick-off wordt ook aandacht besteed aan de lancering van het MRA-platform. Dit platform is actief in de Metropoolregio Amsterdam in bovengenoemde gemeenten. Wanneer er geen Textiel Race actief is in deze regio kunt u op de site www.textielrace.nl uw postcode invoeren. Vervolgens worden organisaties getoond die kunnen helpen bij het hergebruiken, repareren of inzamelen van kleding. Op deze manier wordt het voor inwoners van Metropoolregio Amsterdam nóg gemakkelijker om textiel een tweede leven te geven.