Eerste lichting ambtenaren geslaagd voor MRA-studie in vastgoedkunde
03-07-2023 Nieuws #bouwen en wonen#ruimte
Ambtenaren van de overheden in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) kunnen sinds 2021 een speciale studie volgen om hun kennis te vergroten over integrale binnenstedelijke gebiedsontwikkeling. De studie is voor de MRA opgezet door de Amsterdam Schol of Real Estate (ASRE). De eerste lichting van deze ‘MRA-studenten’ is inmiddels geslaagd. Vrijdag 30 juni kregen zij tijdens een feestelijke ceremonie een certificaat uitgereikt.
De studieroute is ontwikkeld naar aanleiding van de versnellingsopgave voor de woningbouw in de MRA. Tot 2030 moeten in de regio 175.000 woningen worden gebouwd, waarvan het grootste deel binnenstedelijk moet worden gerealiseerd. Deze opgave vraagt om specifieke kennis binnen de MRA-overheden.
De zeventien deelnemers aan het tweejarige studietraject zijn werkzaam voor de 30 gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland die deel uitmaken van de MRA. Ook ambtenaren van de gemeenten Alkmaar en Hoorn kunnen de studie volgen. Deze gemeenten zijn immers onderdeel van de aanpak Bereikbare Steden. Vorig jaar is een tweede groep van start gegaan met de opleiding en na de zomer start een derde lichting. De eerste groep geslaagden kreeg het certificaat uit handen van ASRE-directeur Leo Uittenbogaard en Emiel Reiding, directeur van de Metropoolregio Amsterdam.
‘Goed opgeleide ambtenaren cruciaal’
Het vergroten van de vastgoedkennis van ambtenaren binnen de MRA is grotendeels gefinancierd door de provincies Noord-Holland en Flevoland, licht MRA-directeur Reiding toe. ‘Om gebiedsontwikkelingen te realiseren, is het cruciaal om goed opgeleide ambtenaren in de regio te hebben. Daarom is het ontzettend mooi dat de provincies een grote bijdrage leveren. Ik ben er trots op dat we binnen de MRA op deze manier kunnen samenwerken om onze gezamenlijke doelstellingen te bereiken.’
‘Stimuleer het onderwijs over de grondmarkt’
ASRE-directeur Leo Uittenbogaard wijst op een recente Kamerbrief van minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge, waarin de bewindsman het dossier Grondbeleid aankaart. De minister signaleert daarin een gebrek aan ambtelijke capaciteit en kennis en kunde over de werking van de grondmarkt. ‘Snel het capaciteitsgebrek oplossen is lastig, maar kennis en kunde zijn niet het probleem’, zegt Uittenbogaard. ‘Mijn aanbeveling aan het ministerie is: huur niet meer consultants in, maar stimuleer het onderwijs over de grondmarkt.’
Praktische insteek
De deelnemers zijn enthousiast over de praktische insteek van de ASRE-studieroute voor de MRA. ‘Ik kan het geleerde direct toepassen in de praktijk’, zegt deelneemster Hinke Zoodsma van de gemeente Hoorn. ‘Ik heb geleerd dat je niet alleen naar financiële waarde moet kijken, maar naar meervoudige waardecreatie. Dus ook naar leefbaarheid, gezondheid, duurzaamheid en toekomstbestendigheid’, zegt medestudent Martine Sirks van de gemeente Almere. ‘Ik ben er trots op dat ik nu mijn steentje kan bijdragen aan gebiedsontwikkeling in Nederland’, zegt Mark Koolhaas van de gemeente Hilversum. ‘Het MRA-opleidingstraject heeft mij daarbij geholpen.’
Lichting 2021-2023
De zeventien afgestudeerden van de lichting 2021-2023 zijn: Kevin Brandau (gemeente Almere), Feija Bruinsma (gemeente Hoorn), Menno Cabooter (gemeente Alkmaar), Wilrik Karreman (gemeente Haarlemmermeer), Mark Koolhaas (gemeente Hilversum), Oscar Leemhuis (gemeente Zaanstad), Mimoun Maâtallah (gemeente Amsterdam), Martin Matthijsse (gemeente Purmerend), Floris van der Molen (gemeente Amsterdam), Marc van Seters (gemeente Amsterdam), Martine Sirks (gemeente Almere), Frank Slagter (gemeente Hilversum), Anton Smets (provincie Flevoland), Liza Twelker (Gemeente Amsterdam), Roland van Velthuyzen (gemeente Hilversum), Fleurence de Wilde (gemeente Haarlemmermeer), Hinke Zoodsma (gemeente Hoorn).
Meer informatie
Op de website van de Amsterdam School of Real Estate vindt u alle informatie over de Studieroute MRA: Integrale Gebiedsontwikkeling.